Αντί να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, ο ΠΟΥ έχει κατηγορηθεί ότι προώθησε την υγειονομική τρομοκρατία και τον φόβο ως μέσα ελέγχου, κάτι που σήμερα φαίνεται να πληρώνει ακριβά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές περικοπές, καθώς μειώνει τον προϋπολογισμό του κατά 20%, γεγονός που οδηγεί σε απόλυση προσωπικού και περιορισμό των δραστηριοτήτων του.
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κάλυπταν το 18% του προϋπολογισμού του οργανισμού. Σε συνδυασμό με τη μείωση της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, η οικονομική κατάσταση του ΠΟΥ επιδεινώνεται, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον του.
Οι ΗΠΑ, που στο παρελθόν ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ, είχαν ήδη εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τη διαχείρισή του, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ο οργανισμός δέχτηκε έντονη κριτική για την αργή αντίδρασή του, την έλλειψη διαφάνειας και την υπερβολική του εξάρτηση από συγκεκριμένες κυβερνήσεις και ιδιωτικά συμφέροντα. Πολλοί θεωρούν ότι ο ΠΟΥ δεν λειτούργησε ως ανεξάρτητος επιστημονικός οργανισμός, αλλά ως όργανο επιβολής πολιτικών που ευνοούν τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και τις διεθνείς ελίτ.
Η διαχείριση της πανδημίας αποτέλεσε σημείο καμπής, καθώς πολλές από τις αποφάσεις του ΠΟΥ φάνηκαν να βασίζονται περισσότερο σε πολιτικές σκοπιμότητες παρά σε επιστημονικά δεδομένα. Τα lockdown, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και τα περιοριστικά μέτρα προκάλεσαν τεράστια κοινωνική και οικονομική καταστροφή, με τον ΠΟΥ να παίζει κεντρικό ρόλο στην επιβολή αυτών των πολιτικών. Η αποτυχία του να προειδοποιήσει έγκαιρα για την πανδημία και οι αντιφατικές του οδηγίες έθεσαν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του.
Με τη χρηματοδότησή του να μειώνεται δραματικά, ο ΠΟΥ εισέρχεται σε περίοδο κρίσης, όπου οι δυνατότητές του να επηρεάζει την παγκόσμια υγειονομική πολιτική θα είναι σαφώς περιορισμένες.
Για τους επικριτές του, αυτή είναι μια φυσική συνέπεια της διαφθοράς και της κακής διαχείρισης που χαρακτήριζε τον οργανισμό εδώ και χρόνια. Αντί να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, ο ΠΟΥ έχει κατηγορηθεί ότι προώθησε την υγειονομική τρομοκρατία και τον φόβο ως μέσα ελέγχου, κάτι που σήμερα φαίνεται να πληρώνει ακριβά.